sunnuntai 3. tammikuuta 2010

Karjalanpiirakat



Olin jo pitkään haaveillut omatekoisista Karjalanpiirakoista leivinuunissa paistettuina. Näitä sitten paisteltiin eräänä pakkaspäivänä, kun leivinuunia muutenkin jouduttiin lämmittämään. Aika hidashan näitä on tehdä, mutta maku on kyllä vaivan arvoinen. :)


Pohjat:
  • ½ litraa kylmää vettä
  • 2tl suolaa
  • 6dl ruisjauhoja
  • 6dl vehnäjauhoja
Sekoita pohjan ainekset keskenään tasaiseksi taikinaksi.


Täyte:
  • Valmista riisipuuroa. En hoksannut mitata paljonko meillä oli puuroa käytössä, kun se oli ylimääräistä puuroa äidiltäni. Sitä oli ehkä noin litra.
Voiteluun:
  • ½ litraa kiehuvaa vettä (maitoa)
  • n.150g voita
Ohje:

  • Lämmitä uuni n.300 asteeseen
  • Leivo taikinasta pötkö ja pilko se paloiksi.
  • Kauli palat ohuiksi levyiksi siihen muotoon minkä muotoisia piirakoita haluat tehdä.
  • Laita valmiit taikinakuoret päällekäin muovin alle ettei ne kuivu. Väliin voi laittaa jauhoja ettei ne tartu toisiin kiinni.
  • Harjaa tai pyyhi kädellä kuorista irtoava jauho pois.
  • Laita puuroa taikinan keskelle. Jätä reunat tyhjiksi (n.1 cm)
  • Taita reunat puuron päälle ja rypytä reunat sormilla.
  • Paista n.10-15 minuuttia.
  • Voitele kypsät piirakat välittömästi. Joko kasta piirakka kokonaan seokseen tai sivele piirakat pullasudilla molemmin puolin. Itse kastettiin piirakat kokonaan.
  • Peittele valmiit piirakat leivinpaperilla ja -liinalla, jotta ne pehmenevät.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

No onpas kyllä kommeita piirakoita!
t. Irkku

maarit kirjoitti...

oi kuin ihania... tulee niin lapsuus mieleen kun ukin kanssa tehtiin ja leivinuunissa paistettiin...

Irkku kirjoitti...

Semmonen, että leivinpaperi ei kestä noin kuumaa uunia niin pitää paistaa suoraan pellillä. Mun ohjeessa luki noin. :)

Päivi kirjoitti...

Niin, ei kestäkään :). En hoksannu laittaa sitä tuohon ohjeeseen. Hyvä ku sinä hoksasit :). Toivottavasti tuossa ohjeessa on kaikki muu tarpeellinen tieto. Siitä on niin kauan aikaa ku nuita tehtiin, että piti tosissaan miettiä tuota ohjetta :D.